Kulturní Ostrava

Kulturní Ostrava

Jak jsme v předchozím článku slibovali, pořádně si probereme možnosti, které se návštěvníkům naskýtají v Ostravě.

Dnes padla volba na kulturní akce, které jsou organizované nějakou firmou, pod záštitou někoho vyššího a mocnějšího, které nám umožní potkat nejen nové lidi, ale objevit i jiné možnosti zábavy, než jsou třeba divadla nebo kina.

Začnete snad jednou z největší akcí roku, s názvem Colours of Ostrava.

Jedná se o multižánrový, hudební a mezinárodní festival, který je pořádán již od roku 2002. Každý rok, pokaždé v Ostravě

V roce 2012 došlo ke změně a festival se přesunul do překrásného prostředí Dolních Vítkovic což je bývalý areál hutí, dolů a železáren, o kterém jsme již lehce zmínili a v některém příštím článku jej probereme trochu více.

Colours of Ostrava je festival, kde najdete nepřeberné množství otevřených i krytých scén, v posledním ročníku jich bylo 21, a krom koncertů se můžete zúčastnit různých diskusních fór, divadel, shlédnout filmy, navštívit workshopy nebo nechat pracovat i svou kreativitu.

Tento festival trvá čtyři dny, vždy je kousek od areálu zřízeno stanové městečko a vy si tu atmosféru můžete užít s plnou parádou.

Další, obdobně velkou akcí, která se koná v Ostravě je sportovní událost roku, Zlatá tretra. Je to atletický mítink, který se koná každý rok, již od roku 1961 na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích. V průběhu Zlaté tretry v Ostravě byla překonána spousta světových rekordů, a v uplynulých ročnících se účastnili takové hvězdy jako Haile Gebrselassie, Dira Tuneová, Dayron Robles či Asafa Powell.  Snad největší hvězdou byl ale Usain Bolt, který dokonce navštívil naší Bolt tower (což je nejvyšší kavárna o které jsme se letmo zmiňovali v minulém článku), kde se nechal vyfotit. Zlatá tretra se koná v měsících květnu a červnu (podle toho, jak to organizátorům vyjde) a je zařazena do prestižní kategorie IAAF Super Grand Prix.

A abychom vás nezahltili přemírou informací, tak teď vám představíme poslední, velkou akci, která se v Ostravě koná.

Její název je Beats for love.  Jedná se opět o hudební festival, který je ovšem zaměřen na elektronickou hudbu. Pokud se na něj vydáte, opět se dostanete do Dolní oblasti Vítkovic. Beats for love je největší festival elektronické hudby ve střední Evropě. Vznikl v roce 2013 a podle oficiálních údajů na jejich stránkách, první ročník navštívilo 25 tisíc diváků, na druhý ročník dorazilo už 35 tisíc a třetí ročník 40 tisíc a čtvrtý ročník poctilo svou návštěvností 42 tisíc lidí a dokonce bylo vyprodáno. Aby těch superlativ nebylo málo, tak v roce 2016 a 2017 byl Beats for love vyhlášen nejlepším festivalem v České republice a v roce 2017 byl dokonce nominován do prestižní ankety European Festival Awards.

Věřím, že již jsme vám trochu přiblížili tu kulturní krásu města Ostrava a v příštích článcích se podíváme na méně známé, ale o to více zajímavé akce a místa, kde se můžete při návštěvě Ostravy podívat.

Kde inzerujeme?