Jak snížit náklady na topení?

Jak snížit náklady na topení?

Za pár týdnů začne topná sezona, blíží se zimní období a tím pádem spousta rodin řeší, co a jak udělat, aby se náklady na topení v domácnosti snížili na minimum a přitom člověk neumrznul. V tomto článku vám poradíme, jak jednoduše snížit náklady a ušetřit.

Nejdříve si musíme uvědomit, že základ pro správné a úsporné vytápění je to, aby se zabránilo přetápění domácnosti. Ve chvíli, kdy dojde ke zvýšení teploty o jeden stupeň, už se spotřeba vytápění zvyšuje o 6%. Neméně důležité je regulace teploty v každé místnosti. V koupelně nebo třeba v ložnici by neměla být stejná. A samozřejmě musíme brát ohledy na potřeby členů domácnosti. Teplotu snížit, když odcházíme z domova a naopak zvýšit, když přijdeme z venku. 

                                              

První radou je, abyste nevypínali radiátory. Když budete odcházet z domu, můžete jejich sílu utlumit a při příchodu otevřít ventily do původní polohy. Vnitřní teplota se pak rychle ustálí na požadované teplotě a zde se konkrétně úspora může projevit až do výše 30%. Pokud byste radiátory vypnuli úplně, tím, že je poté při příchodu zapnete, naopak úsporu snižujete, jelikož trvá déle, než se zahřejí.

Pokud vám někdo říká, že v zimě se nevětrá, protože topíte pánu bohu do oken, není to pravda. Větrání se v zimě doporučuje, ale musíte to dělat správně.

Větrat by se mělo co dvě hodiny, krátce a intenzivně.

Spotřeba tepla stoupá až dlouhodobým větráním, takže pokud si přisvojíte praktiku krátce a intenzivně, budete vše dělat správně. Pokud se stává, že vám studený vzduch proudí zavřeným okny, je vhodné okna utěsnit nebo vyměnit za kvalitnější, aby nedocházelo k vyšší spotřebě tepla, to stejné platí pro vchodové dveře do bytu. V zimním období mnoho lidí například instaluje závěs ke vchodovým dveřím, aby se zamezilo studenému vzduchu, či dokonce průvanu.

Jednoduché kroky k tomu, abychom snížili náklady na topení a ušetřili, jsou:

  • Přizpůsobení teploty vlastním potřebám a účelům místnosti
  • Topení na noc a v případě nepřítomnosti ztlumit
  • Větrat intenzivně a krátce
  • Radiátory pravidelně odvzdušňovat (uvádí se, že vzduch v topném okruhu může náklady zvýšit až o 15%)
  • Před radiátory nedávat žádné předměty ani nábytek
  • V noci zatahovat rolety nebo závěsy

Pokud bydlíte v nájmu, jsou tyto varianty, výše uvedené, pro vás nejjednodušší. Pokud obýváte vlastní dům či byt, možná není od věci se podívat na možnosti moderních zařízení topného systému, které šetří nejen vaši peněženku, ale také životní prostředí.

Kde inzerujeme?