Život v Ostravě Kam do divadla v Ostravě?

Kam do divadla v Ostravě?

První městské divadlo postavili ostravští Němci v roce 1907 a brzy se stalo centrem německého kulturního života na Ostravsku. V té době byla Ostrava městem, kde se mluvilo česky, polsky a hlavně německy. Rok poté se v Národním domě začalo hrát i české divadlo. Ovšem opravdový rozmach divadelní scény začal až v roce 1918 a dalším milníkem je poválečné období a pak 90. léta 20. století, kdy začaly vznikat profesionální divadelní scény.

Pokud budete vyhledávat divadla v Ostravě, máte jich na výběr hned několik. Stačí se podívat na program, zakoupit si lístek a můžete vyrazit za kulturou.

Národní divadlo moravskoslezské

Tato impozantní budova začala svou uměleckou historii psát představením Prodané nevěsty. V dnešní době zde působí čtyři stálé umělecké soubory a to činohra, opera, opereta/muzikál a balet. Národní divadlo moravskoslezské je největší a nejstarší ostravské profesionální divadlo. Sídlí ve dvou budovách Divadle Jiřího Myrona, kde jsou k vidění operetní, muzikálové, činoherní a baletní inscenace a v Divadle Antonína Dvořáka, kde můžete navštívit představení opery, činohry a baletu. Ročně navštíví obě divadelní budovy okolo 200 tisíc diváků.

Divadlo loutek Ostrava

Toto divadlo přináší obrovský rozmanitý repertoár inscenací, uspokojí nároky širokého spektra diváků a tím je myšleno od nejmenších dětí až po jejich rodiče. Od roku 1995 se zde pořádá mezinárodní loutkářský festival Spectaculo Interesse Ostrava a to každý lichý rok a každý sudý rok Divadelní pouť bez bariér.

Divadlo Petra Bezruče

Toto divadlo provozuje soukromá Divadelní společnost Petra Bezruče, jež je finančně podporována z městského rozpočtu. Můžete zde navštívit výhradně činoherní inscenace, i když se někdy zde můžete setkat i s představením, které bude mít muzikálový charakter. Toto divadlo je blízké mladému publiku, jako první dává příležitost mladým režisérům a absolventům herectví ostravské Janáčkovy konzervatoře a vysokých uměleckých škol.

Komorní scéna Aréna

Toto divadlo patří nejen k nejmladším, ale také nejmenším divadelním scénám v České republice. Komorní scéna pokračuje v tradici malých generačních divadel a její profesionální činoherní soubor nabízí hlavně mladému publiku nonkonformní představení studiového typu. Krom vlastních inscenací se zde můžete setkat se zajímavými hudebními pořady, diskuzemi či klubovými nebo vzdělávacími pořady pro děti a mládež

Kde inzerujeme?