Život v Ostravě - Kam o víkendu? Landek Park

Kam o víkendu? Landek Park

Říká se, že kdo minul Landek Park, ten minul Ostravu. A právě proto jsme se rozhodli tento areál, o rozloze 35 hektarů, kde se nachází největší hornické muzeum v České republice vám trochu představit.

Landek se nachází v Ostravě Petřkovicích. Dostanete se tam lehce nejen automobilem, ale také městskou hromadnou dopravou.

                                              

Landek je kopec, jehož výška není nijak závratná, 280 m n. m., ale z hlediska geologie, archeologie, historie, přírodovědy a hornictví se jedná o světově známou lokalitu.  V Landeku se nachází hornické muzeum, které je technickou památkou a na vrchu Landeku najdete přírodní památky, bohatou vegetaci a spoustu zvířat. To vše dohromady tvoří tuto lokalitu úžasnou, přitažlivou. Zajímavostí, kterou určitě musíme zmínit je, že se zde nachází přírodovědecká a hornická naučná stezka, kde je unikátní geologický řez s vrstvami uhlí karbonského typu, které vznikly před 250 miliony let. Roku 1993 byl Landek vyhlášen Národní přírodní památkou.

Roku 1953 tady byla nalezena Landecká neboli Petřkovická venuše. Je to 46 mm vysoké torzo ženy, vyřezané z krevele. Jedná se o jedinou štíhlou venuši v Evropě a její historická hodnota je stejně vysoká, jako od její slavné kolegyně Věstonické venuše.

                                               

Na Landeku se začalo dobývat uhlí před více než 200 lety a dá se říct, že tím byla zahájena těžba černého uhlí na Ostravsku.

Poslední informací, kterou zmíníme je fakt, že součástí Landeku je sportovně relaxační areál včetně campu a stravovacích zařízení. Můžete si zde zahrát tenis, děti se vyřádit na různých skluzavkách a hřištích a dospělí si můžou dát dobré pivo nebo něco na zub

Landek určitě stojí za návštěvu, a pokud jste tam nikdy nebyli, je nejvyšší čas to napravit.

Kde inzerujeme?