Pořídili jste si v roce 2018 dům nebo byt? Nezapomeňte na daň z nemovitosti

Pořídili jste si v roce 2018 dům nebo byt? Nezapomeňte na daň z nemovitosti

Stali jste se v loňském roce šťastným majitelem nemovitosti, kterou jste koupili, zdědili nebo ji dostali darem? Gratulujeme. Neradujte se však předčasně. V roce následujícím po koupi je potřeba uhradit daň z nemovitých věcí a to do 31. května tohoto roku. Ale pozor, do 31. ledna musíte podat přiznání k dani z nemovitých věcí.

                                                

Daň na splátky

Pokud vám čirou náhodou bohatý strýček z Ameriky věnoval honosné sídlo, v němž žil v naší malebné zemi před emigrací, a daň z této nemovitosti přesáhne částku 5 000 korun, můžete ji uhradit ve dvou splátkách. Jednu splátku do 31. května a druhou do 31. listopadu.

I úpravy pozemku podléhají dani

Daňové přiznání musíte podat, i pokud jste pouze měnili velikost pozemku nebo ze zahrady udělali stavební parcelu. Více času máte pouze v případě, že jste žádost o zápis změny do katastru nemovitostí podali v loňském roce, ale změna byla zrealizována až v roce 2019. V tomto případě máte díky liknavosti úředníků navíc 3 měsíce počítané od konce měsíce, v němž byly úpravy do katastru zaneseny.

Sedíte na několika židlích?

Přiznání k dani z nemovitosti podáváte na finančním úřadě příslušném ke kraji, v němž nemovitost leží. Pokud tedy máte více nemovitostí v několika krajích, daňové přiznání musíte podat na finančních úřadech ve všech krajích, v nichž nemovitosti vlastníte.

                                                

Jednou a dost

Výhodou je, že daňové přiznání podáváte ke každé nemovitosti pouze jednou. Pokud jste tedy již daňové přiznání k dani z nemovitosti podali v roce 2018 a od té doby u vás v oblasti nemovitostí žádné změny nenastaly, letos nové přiznání podávat nemusíte. To platí i v případě, že se od minulého přiznání změnily podmínky výpočtu. Finanční úřad změny započte a pošle vám sám složenku s již vypočtenou výší daně.

Kdo pozdě chodí...

A ještě jedna drobnost. Plaťte včas, i za pozdní zaplacení daní z nemovitosti vám úřad může vyměřit penále.

Kde inzerujeme?