Kde se vzalo slovo reality? Realitní kancelář Ostrava?

Kde se vzalo slovo reality? Realitní kancelář Ostrava?

V dnešní době slovo reality už zná téměř každý. I když neví, kde se vzalo, jak to vzniklo, význam slova je jasně daný. Ale abychom vám trochu přiblížili, odkud samotné slovo pochází, napsali jsme pro vás článek, který se zabývá tímto pojmem.

Slovo reality přesněji toto označení nemovité věci pochází z anglického real estate (pojem užívaný v USA), resp. real property (Spojené království). Realita jev právním smyslu nemovitá věc, jejíž podstata pochází z latinského immobilium (to, co se nedá přemístit). Proto byly nemovité věci dříve označovány jako imobilie. Dnes už tedy nejčastěji jako reality.

                                               

V roce 1964 občanský zákoník vysvětloval pojem nemovitosti jako pozemek nebo stavbu, která je spojena se zemí pevným základem (chata, garáž, dům) a ostatní věci byly movité. Ovšem nový občanský zákoník od 1. ledna 2014 obnovil platnost obecné právní zásady superficies solo credit (stavba je součástí pozemku) a jako nemovité věci jsou také brány podzemní stavby se samostatným účelovým určením (v tomto případě třeba metro nebo vinný sklep). 

Samotné slovo reality se v naší době uchytilo a různě se skloňuje. Realitní kancelář (realitka) bráno jako společnost, která se zabývá prodejem a nákupem nemovitostí, realitní makléř (realiťák) člověk, který pro takovou společnost pracuje. Není to nic zvláštního, všichni toto slovo přijali a málokdo vám dokáže říct, odkud se doopravdy vzalo.

                                               

Pokud si do vyhledávače zadáte, například reality Ostrava, vyjede vám spousta odkazů, ale všechny se budou týkat jen jedné, jediné věci. A to konkrétně nemovitostí. A co si budeme nalhávat, realitní kancelář Ostrava zní určitě lépe než nemovitostní kancelář Ostrava, že?

Doufáme, že jsme vás tímto nejen pobavili, ale také lehce poučili a brzy opět něco vymyslíme.

Kde inzerujeme?