Drahé byty v Praze vyhánějí některé profese

Drahé byty v Praze vyhánějí některé profese

V Praze je blaze, ale co si budeme nalhávat. Všeobecně platí za město, ve kterých jsou nájmy a prodeje bytů jedny z nejdražších v České republice. 

                                         

Nedávno se v jednom internetovém deníku objevil článek, kdy dochází k přesunu lidí, kteří nevydělávají závratné sumy, směrem z Prahy. Většina problémů pramení z toho, že lidé s nižším měsíčním příjmem opouštějí své profese a potažmo Prahu, ale zaměstnavatelé si neuvědomují, že tyto profese jsou nepostradatelné. Když se zmíníme konkrétně, vlastní bydlení či nájmy jsou hůře k dosažení pro zdravotní sestry, policisty, učitele nebo řidiče městské hromadné dopravy.

V červenci provedla agentura STEM/MARK průzkum, kde se zaměřila na současnou platovou a bytovou situaci u vybraných profesí, které jsme vypsali výše. A jestli jejich současný stav může být důvodem k odstěhování se z Prahy.

Agentura zjistila, že cena a dostupnost bydlení je zařazena mezi čtyři nejzávažnější problémy, které trápí právě nižší příjmové skupiny obyvatel Prahy. Ještě hůře bylo ohodnoceno parkování. Nejvíce trápí tato situace mladé lidi, kteří jsou po škole a měli by začít svůj kariérní růst. Podle průzkumu jsou drahé nájmy pro 9 z 10 dotázaných. A právě proto, že mladí lidé jsou třeba po škole a začínají se propracovávat, drahé nájmy jsou nedosažitelné. A samozřejmě dvě pětiny mladých lidí řeší i dostupnost bytů, která je pro ně zásadním problémem.

Je známo, že poměr příjmů a nákladů, výrazně ovlivňuje kvalitu životního stylu a tak se stává nejdůležitějším prvkem při rozhodování o práci či bydlení. 

Podle agentury se zjistilo také to, že zhruba každý druhý pražský pracující si umí představit změnu profese, a dokonce čtyři z deseti dotázaných jsou ochotni uvažovat o přestěhování. 

Myslíme si, že toto zjištění je docela důležité a mělo by se více dostat do povědomí. Mnozí mladí odcházejí do Prahy za lepším, ale jak je vidno, není to tam tak růžové, jak se může zdát.

Kde inzerujeme?